Time for Tuning deel 2: Nog 2 inzichten die je helpen in leiderschapsontwikkeling.

Naast de 3 inzichten die ik in mijn vorige Time for Tuning blog graag deelde is er nog een 4e en een 5e tip waar je hopelijk je voordeel mee kan doen.

  1. Bepaal zelf waar je gelukkig en blij van wordt. De buitenwereld is een slecht referentiepunt

‘Over gedachten die mij niet dienen of blij maken zeg ik tegen mijn brein: geef me maar een paar nieuwe.’ (Mo Gawdat in “De  logica van Geluk”)

Met de jaren ontwikkelen we ons, en leren wij een bepaalde manier van kijken. We vergelijken ons vaak met anderen en als je niet oppast wordt de buitenwereld het referentiepunt voor geluk en succes, en voor de weg daar naartoe.

De buitenwereld laten bepalen waar jij jouw stip op de horizon legt en de mening van anderen laten bepalen hoe tevreden je bent met de stappen die je zet, brengt een groot risico met zich mee. De kans op verdwalen is groot wanneer je de buitenwereld gebruikt  als referentiepunt.

Op welk dwaalspoor je daarbij kunt uitkomen illustreert de schrijver David Foster Wallace treffend:

 “If you worship money and things, then you will never feel you have enough. Worship power, you will end up feeling weak and afraid, and in need of ever more power. Worship intellect, being seen as smart, you will end up feeling stupid, a fraud, always on the verge of being found out.  Worship your body and beauty and sexual allure and you will always feel ugly.

Wil je de regie in eigen hand nemen? Beantwoord dan de volgende vragen eens om te beginnen: Wat wil je zelf? Wat drijft jou? Wat vind je belangrijk? Wat zou je tot stand willen brengen?
Dat je moet oppassen om meningen en commentaren van de buitenwereld als referentie te nemen is duidelijk, maar ze negeren is ook niet verstandig. Luister vooral en, gebruik ze om jouw ideeën te toetsen en te verbeteren.

Naast de stemmen van onze buitenwereld zijn er ook nog onze innerlijke stemmen. Je kent ze wel. Ze laten zich bijvoorbeeld horen als je voor een dilemma staat. “Moet je doen!” zegt de ene stem, “nee, pas op, denk aan wat er gebeurt als…wil je dat risico lopen?” zegt een andere stem.
Innerlijke stemmen zijn impactvol en kunnen een dwingend karakter hebben. Tenminste, als je ze niet weet te sturen. Voor je geluk en effectiviteit is het managen van je innerlijk stemmen belangrijk.

  1. Manage je innerlijke stemmen. Gebruik de stemmen die je dienen, en breng de hinderlijke tot zwijgen.

‘Hoe kan ik stilstaan als mijn gedachten er altijd MET MIJ vandoor gaan’ (Loesje)

De volgende metafoor kan je helpen: Zie jezelf als een buschauffeur die zijn bus moet sturen en moet bepalen welke afslag genomen wordt. Als buschauffeur ben je niet de enige in de bus. De bus zit vol passagiers die met je meerijden. Zij zijn allemaal delen van jou. Het zijn je persoonskenmerken ook wel sub-persoonlijkheden genoemd. Ze vertegenwoordigen elk een kenmerk van jou en laten zich af en toe horen als innerlijke stemmen. Kun je ze identificeren? Herken je ze? Hoeveel vind je er? Wie zegt dan wat? De stemmen vertegenwoordigen kanten van jezelf. Daarom zijn er geen ‘goede’ of ‘foute’ stemmen. Ze hebben allemaal gelijk, maar in sommige situaties dienen bepaalde stemmen je en zijn andere stemmen meer stoorzenders. Welke stemmen dienen jou en wanneer is dat? En de stemmen die je niet dienen, wat doe je daarmee? Als je een aantal stemmen hebt geïdentificeerd, geef ze dan een naam. Een naam helpt om ze te herkennen zodra ze opduiken. Vervolgens kun je drie dingen met ze doen:
1. Verplaatsen in de bus (naar voren of naar achteren), vragen of ze harder willen roepen of juist niet.
2. Onderhandelen. “Nu dit & straks dat”, is dan bijvoorbeeld een uitkomst, of “we doen het maar onder de volgende voorwaarden…” Ikzelf gebruik de onderhandeloptie vaak bij een dilemma als: ga ik naar de sportschool of blijf ik in bed de krant lezen? Mijn discipline-ik zegt dan “gaan” en mijn bourgondische-ik zegt dan: “nee, even genieten je hebt hard genoeg gewerkt”. Ze hebben beide gelijk en er moet dus onderhandeld worden. De uitkomst wordt dan bijvoorbeeld: nu sporten en straks op de bank de krant lezen. Er is geen winnaar of verliezer, iedereen wint en de buschauffeur het meest.
3. De bus uitzetten. Stemmen die je niet dienen, alleen maar hinderen kun je beter de bus uitzetten. Misschien diende die stem je ooit in het verleden, maar nu niet meer. Die stem kun je laten uitstappen. Of je stopt hem in het bagagehok onderin de bus, omdat “de bus uitzetten ook zo zielig is” zoals een coachee laatst zei.

Jij bepaalt als chauffeur per situatie welke passagiers je verder kunnen helpen. Passagiers kunnen ook samenwerken en je kunt ze elkaar laten versterken. Jij bestuurt jezelf door die kwaliteiten op te roepen en in te zetten, waar de omstandigheden, je werk, of je omgeving om vragen. Maak eens een lijstje van jouw sub-persoonlijkheden? En beschrijf ze eens? Hoe heten ze? Hoe zien ze eruit? Wat zeggen ze? Wanneer zijn ze ingestapt?

Deze blog gaat over grip krijgen op beslissingen; je eigen beslissingen welteverstaan. Laat je niet leiden door wat anderen roepen en ook  de stemmen in jezelf zijn niet de baas. Je kunt ze wel als spiegel en check inzetten in je besluiten, als je ze herkent en op waarde weet te schatten.