G.R.A.C.E : 5 stappen om je te helpen jouw persoonlijke richting, en pad te kiezen.

In de complexe wereld waarin we leven met al die verwarrende boodschappen, tegengestelde meningen en gebeurtenissen die voor meerdere uitleg vatbaar zijn, kun je gemakkelijk verdwalen.

We missen overzicht en helderheid. Wat is waar? Hoe bepaal ik mijn eigen positie? Terwijl alles beweegt in de wereld en alles op elkaar reageert, word jij gevraagd je eigen pad en richting kiezen. Hoe doe je dat? En vooral: hoe zorg je dat de keuzes die je maakt vanuit jouw eigen innerlijk komen en niet steeds een reactie zijn op wat er om je heen gebeurt?
ICF Coach en TEDx spreker Anne Barry Jolles heeft een instrument ontwikkeld die je daarbij helpt.

Het zijn 5 stappen, in de vorm van vragen, die samen het woord G.R.A.C.E vormen ( Gratitude, Release, Accept, Challenge, Embrace). Het woord “grace” is makkelijk te onthouden en kun je steeds met je meedragen. Beantwoord de vragen bij elk van deze stappen maar eens. Schrijf je antwoorden op en je zal ontdekken dat je een richting krijgt en er een voetpad ontstaat.

Gratitude
Waar kan ik dankbaar voor zijn? Wat heb ik wel? Welke kwaliteiten heb ik van Nature meegekregen? Welke lessen heb ik geleerd? Welke ervaringen draag ik altijd bij me en hebben me sterker gemaakt? Als je er even voor gaat zitten kun je veel positieve dingen noemen die je blij, sterk, gelukkig en dus dankbaar maken.

Release
Wat moet ik loslaten? Waarom hou ik er aan vast en van wie moet dat? Wat heeft geen functie meer en zit me eigenlijk in de weg?

Accept
Wat is er in mijn leven dat om acceptatie vraagt? Waartegen verzet ik mij steeds, maar blijft me vragen om gewoon in mee te gaan? Wat weerhoudt mij daarbij? Wat kan er gebeuren als ik me met de ontwikkeling mee laat gaan?

Challenge
Wat is mijn volgende stap? Welke stap wil ik maken? Welke uitdaging die voor me ligt wil ik aanpakken? De stap kan groot zijn of klein, alles is oké. Een kleine stap of een grote stap, ze zijn evenveel waard.

Embrace
Welke kans en mogelijkheid wordt me geboden en wil ik vol voor gaan? Waarom heeft die kans zo’n aantrekkingskracht? Wat maakt de mogelijkheid in mij wakker? Wat appelleert zodanig dat ik er aan wil beginnen?

Dankbaar zijn voor wat je hebt en waarop je kunt bouwen, identificeren waar je toch geen invloed op hebt en je verzet stoppen, de mogelijkheden en kansen zien die voor je liggen: het zijn elementen die je nodig hebt om de regie in je leven te pakken. Eigen regie is belangrijk om met vertrouwen nieuwe stappen te zetten.