Mens of Robot? Wie het laatst lacht…..

Mens of Robot?…….Wie het laatst lacht……en dat kunnen robots ook al niet!

In het Intermediair Magazine van 8 september 2016 behandelt Rob Hartgers het nieuwe boek van Dik Bijl getiteld “Alles wordt Anders”. In dit boek schetst Dik een toekomst waarin ons werk zal worden overgenomen door computers en robots en dat beroepen die in algoritmen te vangen zijn overbodig zullen worden. Hij pleit voor gesprekken hierover, voor bewustwording en voor een breed maatschappelijk debat zodat we niet overvallen worden door deze Tzunami zoals hij dat noemt.robot-robin
Rob Hartgers doet er nog een schepje bovenop: we moeten ons zorgen maken want onze baan verdwijnt, ook de baan van jou als je kenniswerker bent.
Banen die worden overgenomen door computers en robots, een echt schrikbeeld voor mensen zoals jij en ik die de macro brede maatschappelijke discussie van Dik Bijl natuurlijk van harte ondersteunen, maar vooral op ons micro niveau afvragen hoe dat er voor ons uitziet en wat wij persoonlijk kunnen doen. Het antwoord is simpel: jezelf van meer waarde maken, ja zelfs onmisbaar! Hoe doe je dat? Nou vooral door eens te kijken wat computers, robots en algoritmen niet kunnen en jij wel. En dat is nogal wat.

1. Herkennen wat hoopvol is, mogelijkheden zien, een positieve wending geven. Hiermee moet je bij robots niet aan komen. Robots en computers blijven systemen, en systemen zijn in staat om deficiënties, fouten en tekortkomingen te zien en eventueel te corrigeren. Maar ze missen het talent om te kiezen hoe ze naar de wereld willen kijken, om de moed op te brengen een proces op gang te brengen dat niet voor de hand ligt. Kortom je wereld, je bedrijf, of de afdeling waar je werkt beter te later functioneren.

2. Vrij associëren en werkelijk creatief zijn door intuïtie toe te laten.
Deze menselijke kwaliteit gaat veel verder dan de grote maar beperkte capaciteit van computer en robot om “alles wat al is” met elkaar te verbinden. In onze complexe en veranderlijke wereld is het verleden een verraderlijke gids. Lees ” Black Swan” van Nassim Nichlos Taleb er maar eens op na.

3. Robots en computers: “ take care… but they don’t care”.
Betrokken zijn, zorgen voor en toewijding hebben, allemaal kwaliteiten die een organisatie verder helpen, waar collega’s blij van worden en de baas dankbaar. We zoeken deze kwaliteiten bij robots, maar tevergeefs.

Welke baan je ook hebt, in welke organisatie of afdeling je ook werkt en op welk gebied jouw specialiteit ook ligt, je kunt jezelf voortdurend van meer waarde maken, zelfs onmisbaar, als je kwaliteiten, zoals hierboven genoemd, aandacht blijft geven en ontwikkelt. Van waarde zijn voor de klant, voor je collega’s, voor je baas en anderen, is het speelveld waar jij alleen het voor het zeggen hebt. Robots en computers zijn geen bedreiging als je de waarde die je vertegenwoordigt maar voortdurend herijkt.

In het periodiek herijken van wie je bent, wat je kunt en wat je intentie is, zit de crux. Af en toe je persoonlijke blauwdruk herzien is belangrijk. Steeds tijdig weer overschakelen van automaat naar manual zorgt dat je bijzonder blijft. Computers en robots vangen het eerst mensen die zelf automaten zijn geworden en niet meer bewegen. Ik help je graag bij het werken aan jezelf en om in beweging blijven. We doen het samen en lachen samen het laatst.