Stuurloos in je loopbaan? Dit betekent het en zo pak je het aan.

.

Mijn zwager maakte een paar maanden geleden de voettocht naar Santiago de Compostella. Daarna liep hij nog even door naar Cabo Finisterre, dat letterlijk ‘het einde van de aarde’ betekent: waar de aarde ophoudt en de zee begint. De ervaring die mensen hebben wanneer ze dit ‘einde van de aarde’ bereiken is niet alleen dat hier hun reis definitief eindigt, maar ook dat ze op een plek zijn aangekomen dat het scheidingspunt markeert tussen hun verleden van wegen en paden die ze kennen en de toekomst die onbekend en onontgonnen voor hen ligt.

Geen paden meer die je kent, geen oriëntatiepunt waarop je je kunt richten. Het weidse zicht van de toekomst is prachtig, maar alles moet nog worden ingevuld. Je kijkt vooruit, maar een suggestie voor een richting wordt niet gegeven. Toch moet je verder.

Wanneer in je loopbaan een moment is aangebroken dat je iets anders wilt maar niet weet wat, en hoe je dit moet aanpakken, dan sta je op een vergelijkbaar scheidingspunt. Je kent je verleden en hoe je hier bent gekomen, maar de toekomst is onbekend. Je moet vervolgstappen maken zonder de richtingaanwijzers en markeringspunten langs de kant van de weg waarop je hebt vertrouwd.

Waar wil ik heen en hoe pak ik het aan? Dit zijn de vragen waarop alleen jijzelf het antwoord kan vinden. Als loopbaancoaches kunnen we je hierbij wel helpen.

Wat heb je nodig als er geen pad is dat voor je ligt? Als er geen voetstappen zijn van mensen die je voorgingen, geen kruisende wegen die je de keuze bieden: “links of rechts?” Wat heb je nodig wanneer de weg naar het nieuwe geen oriëntatiepunt heeft en je zelf een stip op de horizon moet zetten?

Wat je nodig hebt zijn: rust, tijd en reflectie. Rust om eens na te denken (en niet onmiddellijk in de actiemodus te gaan). Tijd die je vrijmaakt om je te concentreren (en niet te vullen met multi-tasken) en reflectie om antwoord te geven op de volgende 3 vragen:

  1. Wat maakt jou zo goed in wat je doet.

Wat maakt dat jij op bepaalde vlakken beter en effectiever presteert dan een ander. De nadruk en focus moet op jouw sterkten liggen. Het gaat hierbij over je kwaliteiten (lees persoonskenmerken) en over vaardigheden die je geleerd hebt. Ken jij je kwaliteiten? Heb je een goed beeld hoe jij het verschil maakt?

  1. Waar raak je zeer gepassioneerd van?

Waar ligt jouw passie, wat vind jij belangrijk, wat drijft je? Het gaat hier om de vraag waar je hart ligt, wat je drijfveer is en daarmee je energiebron voor wat je wil bereiken. Het gaat hier niet om het creëren van passies, maar het ontdekken op welk vlak jouw passie ligt. Zodra je dat hebt ontdekt, en je het deelt met anderen zal je zien hoe je anderen inspireert. Wat vind jij belangrijk? Wat is jouw ‘WHY’ om in termen van Simon Sinek te spreken. Om je te helpen: het antwoord op deze vraag begint vaak met: “Ik vind het belangrijk dat …” of “Ik ben er van overtuigd dat… ” of  “Als ik meer tijd zou hebben, zou ik mij inzetten voor…”. Hoe maak jij deze zinnen af?

  1. Hoe ga ik mijzelf managen?

Hoe ga ik mijn sterktes inzetten? Aan welke persoonskenmerken moet ik werken? Welke actiestappen ga ik ondernemen? Wat heb ik dan nodig om mijn volgende stap te realiseren? Wat is de routekaart die ik ga maken en volgen? Wat zijn de mijlpalen waarlangs deze route gaat? Hoe ziet mijn actieplan eruit om deze mijlpalen een voor een te bereiken en te passeren? Welke hindernissen zijn er? Wat ga ik doen om ze op te lossen? Wie in mijn naaste/verre omgeving kan ik om hulp vragen voor zaken die ik moeilijk vind?

Conclusie

Bij een stap in de onbekende toekomst, zoals een nieuwe baan of de volgende stap in je huidige baan, plaats je zelf je oriëntatiepunt en stuur je jezelf in de richting die bij je past. Waar je goed in bent (“ik ben geboren voor deze baan”) en wat je leuk vindt om te doen (“Ik hou van mijn werk en ik stort me er helemaal op”), zijn hierbij richtinggevend.

Iedereen die bij Finisterre nog even blijft zitten en wacht tot de zon ondergaat, ziet een licht-pad ontstaan op het wateroppervlak. Het koperkleurig pad dat de ondergaande zon als schijnsel eventjes toont, is de mooiste indicatie dat er wel degelijk een pad bestaat tussen jou en die stip aan de horizon. Je zult hem alleen zelf moeten maken