Jezelf vernieuwen? Maar hoe kom ik uit die “wachtstand”?

Heb je ook de ervaring dat je wel wil vernieuwen, maar dat er iets in je zit dat je tegenhoudt?
Angst, zorg, kwetsbaarheid, of teleurstellingen uit het verleden bijvoorbeeld? Vertrouw op je kracht. Je kunt meer dan je denkt.
De Natuur geeft je het voorbeeld.

We waren een weekje in Noord Frankrijk in de buurt van Verdun. Precies 100 jaar geleden vond rond deze stad een menselijke ramp plaats die we ons niet kunnen voorstellen: een veldslag die 10 maanden duurde, een zinloze slachting van mensenlevens betekende ( 700.000 doden) en voor niemand ook maar 1 meter terreinwinst opleverde. We bezochten het Memorial waarin zich de verschrikking als een gestolde ramp presenteert. Foto’s, films en voorwerpen die zijn achtergelaten liggen er als losse bewijsstukken. Voor de generatie van toen betekende deze slag het einde van het vooruitgangsgeloof, en ik kan me dat voorstellen.

Toch, wanneer je met een hoofd vol van die beelden, weer buiten staat en het landschap aandachtig bekijkt gebeurt er iets vreemds en bijzonders tegelijk. De loopgraven zijn er nog en het ontelbaar aantal grote kuilen door mortier inslagen is zichtbaar in iedere richting. Maar de Natuur heeft er bezit van genomen. Bedekt met gras en planten, zijn de inslagkraters groene landschapsglooiingen geworden en zijn er op andere plaatsen naaldbomen gaan groeien, dicht op elkaar, die de kuilen tussen hen in verdelen. De Natuur is gaan helen: groen werd de kleur, glooiing werd de vorm, en schaduw werd gecreëerd als plekken van rust.

verdun

Deze Natuurkracht gaf mij daar een inzicht. De rampspoed kan nog zo groot zijn, de mens kan het nog zo verzieken, maar de kracht van de Natuur zorgt dat alles doorgaat en wel op haar voorwaarden, vernieuwd en geheeld. Er is een niet zichtbare oerkracht aan het werk.

Nu zijn we zelf deel van Natuur. We zijn uit dezelfde elementen opgebouwd en delen dezelfde energie. De scheppende kracht hebben wij dus ook. Ook al zien we het niet, de kracht van vernieuwing zit in ons, tot in onze lichaamscellen. Er zijn lessen voor wie ze wil zien. Er is altijd een nieuw begin, de Natuur helpt mee en het universum     (de scheppende levenskracht…hoe je het ook wil noemen) kent maar één ontwikkelrichting en dat is vooruit. Dit zijn lessen die optimistisch stemmen. Problemen, hindernissen, situaties van ongeluk of onbalans waarin je misschien nu verkeert, zijn niet bedoeld om in te blijven hangen. Vastzitten in je baan, niet weten wat nu, problemen bij het leiden van je bedrijf om er maar een paar te noemen, zijn een uitnodiging om iets nieuws te proberen.  Vertrouwen in de krachten die willen helpen, mag je hebben. Je kunt meer dan je denkt én je hoeft het niet alleen te doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *